LETS verhaaltje
EVEN VOORSTELLEN: ELS

Els woont in Antwerpen binnenstad. Ze is naar de LETSwinkel geweest in het cultureel centrum van Sint-Andries. Daar heeft ze de oude kandelaar, een erfenis van haar grootmoeder en een paar boeken die ze toch niet meer leest, in consignatie gegeven. Toen ze daar was, hoorde ze dat de fiets van haar dochter die ze vorige keer had gebracht, al verLETSt was. Er stonden nu 20 Manitas op haar LETS-rekening. Er waren veel leuke dvd’s in de LETS-winkel, daar heeft ze er twee van uitgekozen. Ze hadden elk een waarde van 2 Manitas, dat bracht het saldo op haar rekening naar 16.

In de winkel hoorde Els dat er ook een LETS-groep was die diensten met elkaar uitwisselden. Als alleenstaande vrouw kon ze thuis goed haar plan trekken, ze was best handig met een boormachine en kon zelf haar fiets herstellen. Maar ze wilde graag meer tijd hebben om met haar dochter Femke bezig te zijn, want die had vaak problemen met rekenen. Bovendien las ze in de vraag-en-aanbodgids dat iemand massage gaf, wat zou ze dat heerlijk vinden! Als ze dit zou moeten betalen, zou ze zich dit niet kunnen permitteren.

Els besloot om lid te worden van de LETS-groep en ging naar een instapmoment. Ze hoorde dat Frieda huiswerkbegeleiding kon geven aan haar dochter. Dat maakte dat zij meer tijd zou krijgen om écht leuke dingen te doen met Femke: samen gaan wandelen of naar de cinema gaan! Els en Frieda spraken samen af dat Frieda elke week een uurtje zou komen, in ruil geeft Els haar 20 Manitas per keer. Na vier weken stond de LETS-rekening van Els op min 64. Gelukkig is dat geen enkel probleem, bij LETS wordt nooit interest gevraagd. Het enige waar je moet op letten, is dat je rekening niet al te ver onder nul gaat, -500 is het minimum. En dat was geen probleem: Robert, ook een LETS-er, had veel te weinig tijd om met zijn hondje te gaan wandelen. Haar dochter is gek op honden, maar in hun appartement mogen ze geen huisdier houden. Dus was Femke helemaal blij dat ze nu twee keer per week met de hond van Robert mocht gaan wandelen! Robert gaf 10 Manitas voor elk blokje om van een half uurtje. Els bracht ook nog boodschappen mee voor Freddie, telkens als ze zelf ging winkelen. Freddie gaf hiervoor 10 Manitas per keer. Dat bracht na enkele weken haar LETS-rekening weer op + 36.

Els trakteerde zichzelf met een massage voor 40 Manitas. Ze genoot, maar niet alleen van de massage die Rachel haar gaf. Ze vond het heerlijk dat ze in haar buurt zo veel nieuwe mensen had leren kennen en voelde zich gewaardeerd voor de kleine diensten die ze had gedaan voor anderen. En haar dochter ging met meer plezier naar school, want ze kon nu in de klas veel beter volgen met rekenen!

 

Dit verhaal zou echt kunnen gebeurd zijn,

maar werd verzonnen door K. Bombeke